Keresés
1%

Kérjük, támogassa szakmai munkánkat adója 1%-ának felajánlásával!

 Adószámunk: 18134467-1-41

Kapcsolat

Magyar Logopédusok Szakmai Szövetsége Egyesület
E-mail:
info[kukac]mlszsz.hu
Bankszámlaszám:  CIB Bank 10702332-67998621-51100005
Adószám: 18134467-1-41

Támogatónk

 

 

Hasznos linkek

Egyesületünkről/Tevékenységek/Érdekvédelem

A Magyar Logopédusok Szakmai Szövetsége Egyesület (MLSZSZ) és az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar (ELTE BGGYK) Logopédiai Szakcsoportjának delegáltjai részt vettek az EMMI-ben működő, a minisztérium és a szakterület közötti egyeztetést végző csoportnak a munkájában, mely véleményezte a BTMN-t mutató gyerekek tantárgyi értékelés alóli felmentését kivezető törvényjavaslatot. 

Bővebben...

 

Az Alkotmánybíróság 10/2015. (V. 4.) AB határozata
a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet 2014. november 3. napjáig hatályban volt 30. § (1) bekezdése alaptörvény-ellenességéről

 

 

 

Hoffmann Rózsa válaszlevelét ITT olvashatják

 

  

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Balog Zoltán

Miniszter Úr részére

1054 Budapest

Akadémia utca 3.

 

Tisztelt Miniszter Úr!

 

A Magyar Logopédusok Szakmai Szövetsége Egyesület az ország egyetlen, csak logopédusokat tömörítő szakmai szervezete a pedagógiai szakszolgálatok átszervezését szakmai szempontból indokoltnak tartja, ám annak megvalósítása közben gyakorló logopédus kollégáinkat számos hátrány is érte. Ezek közül, közoktatási szakértőkből álló vezetőségünk, egy számunkra kiemelten fontosra szeretné felhívni az Ön figyelmét, bízván abban, hogy a tárca és a szakma közösen megtalálhatja azt a megoldást, amely továbbra is lehetővé teszi a hazai pedagógiai szakszolgálati ellátás eddig megszokott, zavartalan és színvonalas működését.

Szakmailag nem vitatható, hogy a pedagógiai szakszolgálatban dolgozó logopédusok különleges szakértelmet igénylő pedagógiai munkát végeznek (15/2013. (II.26.) számú EMMI rendelet 33. §. 1. és 7. bek.), ezért nem is tudjuk szakmai kritériumok mentén értelmezni a minisztérium tájékoztatását arról, hogy 2014-ben a szakszolgálatok munkatársai automatikusan elesnek a számukra is járó pedagógus pótszabadságtól.

Ez a tény értelmezhetetlen a köznevelési intézményi rendszer keretein belül működő, szakszolgálati ellátást, gyógypedagógiai, oktatói, nevelői, fejlesztő és terápiás munkát végző, gyógypedagógus végzettségű logopédus kollégáink számára. A pótszabadság megvonása kollégáinkat hátrányosan érinti, őket negatívan diszkriminálja a köznevelés más szinterein működő, hasonló végzettségű és tevékenységet végző kollégáikhoz képest.

Érveink a pótszabadság megtartása mellett a következők:

A 15/2013. (II.26.) számú EMMI rendelet 34.§. 3. és 4. bekezdései rendelkeznek az szakszolgálati ellátás folyamatos igénybevételének lehetőségéről: „Az Intézmény egész évben folyamatosan működik, a Központ vezetőjének döntése alapján júl. 1. – augusztus 21. között legfeljebb kéthetes egybefüggő nyári zárva tartás rendelhető el.”

Tudnunk kell azonban, hogy a logopédiai tevékenység zömében, a helyi ellátási igényeknek leginkább megfelelően, nem a szakszolgálatok épületeiben zajlik, hanem decentralizáltan, a nevelési-oktatási intézményekben (óvodákban, iskolákban) erre a tevékenységre kijelölt helyiségeiben valósul meg, ebből adódóan pedig alkalmazkodniuk kell a tanév mindenkori rendjéhez, a „befogadó” intézmény/intézmények működését meghatározó jogszabályokhoz.

Tapasztalataink szerint a nyári időszakban, a zömében, a tanév rendjéhez igazodó ellátási rend következtében, kevesebb igény mutatkozik a folyamatos logopédiai ellátás igénybevételére, amelyet azonban a jogszabályban előírt ellátási kötelezettségnek eleget téve, a vezető szakemberek a pedagógusok 46 napos szabadságának megtervezett, körültekintő beosztása mellett is biztosítani tudnak.

A Magyar Logopédusok Szakmai Szövetsége Egyesület vezetősége szerint a pótszabadság megvonása további szakembervesztést eredményezhet a logopédiai szakszolgálati alapellátás területén (fluktuáció a pótszabadságot megadó, nem szakszolgálati köznevelési intézményekbe), ez pedig a jelenleg is meglévő, országosan is jelentkező logopédusszakember-hiányt tovább növeli, az ellátórendszer működését pedig negatív irányba befolyásolja.

Szakmai szervezetünk – bízva az Ön eddigi értő és támogató hozzáállásában – tagsága nevében javasolja a logopédus szakma számára méltánytalan helyzet átgondolását, és a pedagógiai szakszolgálatokban folyó felelősségteljes pedagógiai munka elismeréseként, az ott dolgozó pedagógusok pótszabadságának visszaállítását.

Javaslatunk a költségvetés számára nem jelent többletkiadást, hiszen a pedagógusok pótszabadsága mindeddig megillette a szakszolgálatokban dolgozó kollégáinkat.

 

Tisztelt Miniszter Úr!

Kérjük Önt, érveinket megismerve, tegye lehetővé, hogy a fent vázolt méltánytalan helyzet megszűnjön.

 

Budapest, 2014. január 24.  

 

 

 

Szívélyes üdvözlettel:

a Magyar Logopédusok

Szakmai Szövetsége Egyesület

tagsága és vezetősége nevében

Fehérné Kovács Zsuzsanna 

elnök

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dr Kiss László összefoglaló válaszai

 
További cikkeink...