Keresés
1%

Kérjük, támogassa szakmai munkánkat adója 1%-ának felajánlásával!

 Adószámunk: 18134467-1-41

Kapcsolat

Magyar Logopédusok Szakmai Szövetsége Egyesület
E-mail:
info[kukac]mlszsz.hu
Bankszámlaszám:  CIB Bank 10702332-67998621-51100005
Adószám: 18134467-1-41

Támogatónk

 

 

Hasznos linkek

Hírek/Egyesületi hírek

Az MLSZSZ 2016. április 16-án, a Hang világnapján emléktáblát avatott Vassné dr. Kovács Emőke, a két éve elhunyt főiskolai tanár, logopédus, az MLSZSZ tiszteletbeli elnöke emlékére.

Bővebben...

 

Tisztelt Egyesületi Tagok! Kedves Kollégák!
 
 

„Nől a dér, álom jár, hó kering az ág közt,
Karácsonynak ünnepe lépeget a fák közt.”

 

Weöres Sándor soraival kívánunk mindannyiotoknak békés, boldog karácsonyt, várakozásaitoknak megfelelő új esztendőt!


(Fotó: Tuka Márta)

A mi ünnepi meglepetésünk, karácsonyi ajándékunk az a 2016-ban elinduló

SZAKMAI MENTORI HÁLÓZAT,

amelyről már az „Elmélet és gyakorlat egysége” című őszi konferenciánkon hírt is adtunk. 

Bővebben...

 

2015. május 8-9. között Firenzében rendezte háromévenkénti nemzetközi konferenciáját a CPLOL. A képen látható magyar delegáció két előadással és három poszterrel mutatta be a hazai logopédiai vonatkozású tudományos eredményeket, melyekről az MLSZSZ idei konferenciáin is beszámoltak-beszámolnak. A csapat tagjai: Őrley Zita, Dr. Mészáros Éva, Szöllősi Izabella, Zakariás Lilla, Boér Zsuzsanna, Dr. Kas Bence.

 

 

 

A MAGYAR LOGOPÉDUSOK SZAKMAI SZÖVETSÉGE EGYESÜLET ELNÖKSÉGE MÉLY FÁJDALOMMAL TUDATJA, HOGY ELHUNYT VASSNÉ DR. KOVÁCS EMŐKE, SARBÓ ARTÚR-DÍJAS,  ÖRÖKÖS TISZTELETBELI MLSZSZ ELNÖK

 

 

Vassné dr. Kovács Emőke PhD

(Nagykőrös, 1933. március 6. – 2014. június 9. Budapest)

ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai

Kar Fonetikai és Logopédiai Tanszék

nyugalmazott tanszékvezető

főiskolai tanár

 

ÉLETÚTJA

 

Vassné dr. Kovács Emőke 1954-ben szerzett gyógypedagógiai diplomát a jogelőd Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolán.

Az 1954-55-ös tanévtől Gyulán a Gyógypedagógiai Nevelőintézetben gyógypedagógus, majd 1955-től 57-ig a Siketek Országos Tanintézetében Vácott tanított.1957-58 között Budapesten aNagyothallók Általános Iskolájában dolgozott gyógypedagógiai tanárként, majd 1958-tól 1963-ig az ország egyetlen Budapesten székelő Beszédjavító Intézetének logopédusa lett.

A Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolán 1963-tól nyugdíjba vonulásáig dolgozott, ahol azonnal oktatói feladatokat kapott, előbb a Gyógypedagógiai, majd a Fonetikai és Logopédiai Tanszéken, amelynek 1987-től 1998-ig tanszékvezető főiskolai tanára is volt.

Nevéhez fűződik, többek között, az 1992-ben bevezetett reform gyógypedagógus-képzésben annak a logopédus terapeuta szaknak (LOTE) a kidolgozása, amely csak logopédus tanári szakkal volt párosítható (LOTA), ezzel egyedülálló módon a teljes életkori spektrumra képeződtek ki az interdiszciplináris szemléletű logopédus szakemberek. Kigondolója volt az oly sikeres "Nyelv- és beszédfejlesztő pedagógus" szakirányú továbbképzésnek is.

Kandidátusi fokozatát 1986-ban nyerte el a prágai Károly Egyetemen Experimental Phonetic Research of Oral Sigmatisms című dolgozatával.

Adaptálta a diszlexia megelőzésére szolgáló Inizan - tesztet, amely nemcsak a logopédusképzés  részévé vált, hanem a logopédiai diagnosztikai gyakorlatba is beépült.

Dr. Rehák Gizella orthodontus kandidátussal a fogrendellenességek és az artikulációs zavarok összefüggését térképezte fel, míg Kassai Ilona (DSc) nyelvésszel a szóanalízis és a verbális emlékezet vizsgálatára alakított ki gyors szűrőtesztet.

Részt vett a a pöszeség korrekciójában, valamint a hallássérültek beszédének kialakításában alkalmazható vizuális oktató és gyakorló rendszer a "Beszédkorrektor" kifejlesztésében (MTA Békésy György Beszédakusztikai Laboratórium, témavezető dr. Vicsi Klára,).

Több mint 70 publikációja jelent meg, amely betekintést enged ebbe a gazdag, interdiszciplinaris tudományos tevékenységbe. A Hadarás és a Nyelvlökéses nyelés című jegyzetei nélkülözhetetlen tankönyveivé váltak hazánk a logopédusképzéseinek.         

Magyar Fonetikai, Foniátriai és Logopédiai Társaság alapítója tagja volt (MFFLT- 1964), szemléletével, szaktudásával, a különféle tudományok művelőivel fenntartott kiváló szakmai kapcsolataival a logopédia XX. századi interdiszciplináris fejlődéséhez, a multidiszciplináris kutatások elindulásához járult hozzá.

Magyar Logopédusok Szakmai Szövetsége Egyesület 2008-ban örökös elnökévé választotta.  

Tagja volt a Magyar Pszichológiai Társaság Gyógypedagógiai Szekciójának, a Nyelvtudományi Társaságnak, a Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete Logopédiai szekciójának és a Magyar Olvasás Társaságnak (HUNRA) is.

Rendszeres adott elő a MAGYE, az MFFLT hazai konferenciáin. Előadásait az IALP International Association of Logopedics and Phoniatrics, (Bécs, Koppenhága, Interlaken, Hannover), az EASE (Helsinki), a NESA (Bp.), az IRA (Edinburg), a HUNRA (Bp.) kongresszusain is hllhatták.

Szakmai tanulmányúton járt Angliában, Dániában, az Észak-amerikai Egyesült Államokban, Finnországban, Svédországban. Az MTA Anyanyelvi Albizottságában egy akadémiai ciklusban munkálkodott.

Vendégelőadóként az Universität Wien és a finnországi Oulu Egyetemen tartott logopédiai előadásokat.

2011-ben megjelent „A hadarás” című könyve átdolgozott kiadása.

Halála napjáig „A nyelvlökéses nyelés” című tankönyvének javított változatán dolgozott.

 

Budapest, 2014. június 9.

 

Magyar Logopédusok Szakmai Szövetsége Egyesület Elnöksége

ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar

 

 

 

 

Kiemelkedő hatású oktató, nevelő és gyógypedagógiai munkája,

a pedagógiai gyakorlatot

segítő kiemelkedő tudományos tevékenysége elismeréseként

Apáczai Csere János-díjban részesült:

 

FEHÉRNÉ KOVÁCS ZSUZSA

az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar főiskolai docense

a Magyar Logopédusok Szakmai Szövetsége Egyesület

elnöke

 
További cikkeink...